Határtalanul a határainkon túl!

 

„Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen. Összetartásban rejlik csak erő. Más ember földjén nincs számodra hely.”

                                                                                                                   /Wass Albert/                         

 

Az idei tanévben nyertes pályázatnak köszönhetően lehetőségünk nyílt, hogy tanulóink külföldi tanulmányi úton megismerkedhessen határon túl élő magyarokkal, ezzel kialakítva új kapcsolatokat. A program célja a nemzetközi kapcsolatok ápolása és elmélyítése az állam támogatásával, a szomszédos országok magyarlakta területeinek megsmerése, személyes tapasztalatok gyűjtése.

Gyermekeink izgatottan készültek fel a rájuk váró eseményekre: kutatómunkával, különböző produktumokkal próbálták az ismereteket feltárni, bővíteni. Képeinken ezeket örökítettük meg, a további képeket honlapunk Galériájában tekinthetik meg.

 

 

Alább Ecsedi Gréta (7.m) és Brisendine Barnabás (7.m) naplórészletét, élménybeszámolóját olvashatjuk, amiben az 5 nap történését próbálják meg leírni.     

 

1.nap

Hajnali 5 órakor indultunk az iskola elől. Kb. 10 óra körül értünk a határhoz. Onnan Nagyszalontára mentünk, ahol megnéztük a Csonka tornyot, voltunk az Arany János Emlékmúzeumban, az író szülőházában. Ezután Bánffyhunyadra érkeztünk. Ott egy XIII. században épült református templomot látogattunk meg. Tovább haladtunk a Gyalui-víztározóhoz és a Tarnicai gáthoz. Ezt követően Kolozsvár mellé indultunk az első szállásra, ahova 18 órára érkeztünk meg.

2.nap

Reggel 8 órakor volt a reggeli és 9 órára kellett a buszhoz menni. A napot a Tordai sóbányában indítottuk, ahol alattunk, felettünk és mellettünk is minden sóból volt. Lementünk 13 emelet mélyre, ahol volt az óriáskerék, pingpong asztal és bowling pálya. Még nem voltunk a bánya legmélyén. Még 15 emelettel lejjebb volt egy tó, ahol csónakázásra adódott lehetőség. Ezután városnézésen voltunk, azon belül a főteret, római katolikus templomot ejtettük utunkba. Voltunk a Tordai hasadék mélyében, ami nagyon szép volt. Ezután visszaindultunk Magyarlónára, a szállásra.

3.nap

Pénteken 8 órakor reggeliztünk, és 9-re mentünk bőröndökkel a buszhoz. Elsőként Kolozsvárt jártuk be. Voltunk a Szent Mihály templomban, a főtéren Mátyás király szobránál, majd szülőházánál. Elmentünk a Házsongárdi temetőbe is, ahol megkoszorúztuk a híres történelmi személyek sírjait. Az esti órákban érkeztünk meg Nagyenyedre a szállásunkra.

4.nap

Korán keltünk, 7.30-kor már reggeliztünk, és indultunk az utolsó programunkra. Torockót ismertük meg közelebbről. Elmentünk a várhoz, és a múzeumba is bepillantást nyertünk. Ezután elindultunk hazafelé. Nagyváradon megálltunk városnézésre. Voltunk a püspöki palotánál, a székesegyházban láttuk Szent László csatabárdját és hermáját. Kb. 21 órára itthon is voltunk.

Nagyon jól éreztem magam, máskor is visszamennék. Ajánlom mindenkinek, kár lenne kihagyni!

                                                                                                                                             Ecsédi Gréta 7.m

 

 

1.nap

Hajnali fél 5-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Elindultunk, majd néhány órás út után elhagytuk a határt. Nagyszalonta felé tartottunk. Itt megtekintettük Arany János szülőhelyét kívül-belül. Bánffyhunyadon egy XIII. századi református templomban jártunk, aminek legérdekesebb jellemzője a különleges formája volt. A Tarnicai gát és a Gyalui víztározó megtekintése után elfoglaltuk a szállásunkat. Ettünk egy finom vacsorát és aztán elmentünk aludni.

2.nap

Ma izgalmas napra ébredtünk, mert ma voltam életemben először bányában. Az elején  - őszintén -  egy kicsit féltem, mert hideg volt, és szokatlanul sós a levegő. Megdöbbentő látvány volt, hogy 50 méter mélyen csónakázó tótól kezdve óriáskerékig, minden volt odalent. Utána körülnéztünk Torda városában. Egy nagy túrát tettünk ez után a mesebeli Tordai hasadék izgalmas ösvényén oda-vissza, majd vettem egy ízletes kürtőskalácsot. Végül mind ezek után elmentünk a szállásra.

3.nap

A mai napon szinte egész végig Kolozsváron tartózkodtunk. Legelőször a Házsongárdi temetőbe mentünk, ami nekem különösen tetszett, majd a Farkas utcai református templomba látogattunk, ahol 117 címer díszíti a falakat. Aztán csoportképet készítettünk a Mátyás király szobor előtt és az idegenvezetők meséltek róla. Kolozsvárról Torockóra indultunk a gyermekotthonba. Nagyon sok ajándékkal kedveskedtünk az intézménynek. Előadtunk egy táncot is, ők pedig a sok kedvességet két lány csodálatos énekével hálálták meg. Azután nagyon jót fociztunk a gyerekekkel. Indultunk végül az új szállásunkra. Ott lepakoltunk és vacsoráztunk. Lefekvés előtt még kimentünk a levegőre és megint fociztunk egy jót.

4.nap

Elérkezett az utolsó nap. Elbuszoztunk a Torockószentgyörgyi várhoz, sajnos nem mehettünk közvetlenül oda, hanem egy focipályáról néztük meg. Megtekintettük még a torockói Néprajzi Múzeumot és felsétáltunk a Székelykő lábáig. Utána kaptunk fél óra vásárlási szabadidőt. Nagyvárad volt már csak hátra. Bementünk a székesegyházba, és megkoszorúztuk az épület előtt álló Szent László szobrot. Ezután indultunk haza, kb fél 9-kor érkeztünk Ceglédre.

                                                                                                                             Brisendine Barnabás 7.m